AleviSesi

Alevilik, Hz. Ali (a.s)'ın yolundan gitmektir.

Ayrıntılar (Fur-u Din)

Oruç

Alevilikte Oruç

Alevilikte oruç islam şeriatının rükünlerinden bir rükündür ve hüküm bakımından üç kısma ayrılır; Farz olan oruçlar, müstehab oruç ve haram oruç. Farz olanlar iki kısımdır: Asıl bakımından farz olanlar, bir de herhangi bir sebep dolayısıyla farz olanlardır. Aslen farz olan oruç; Ramazan ayının orucudur. Bir sebeb yüzünden farz olanlar ise, kaza, keffare vs. dolayısıyladır. Müstehab oruç, Receb ve Şaban aylarında ve diğer mübarek günlerde tutulan oruçlardır. Haram olanlar, fıtır ve kurban bayramında ve kurban bayramının ikinci ve üçüncü günlerinde tutulan oruçtur. Arefe günü, yani Zilhiccenin dokuzuncu günü, insanı duadan alıkoyar, insana dua ettirmeyecek kadar aciz ederse; o günün orucu ve Aşura günü tutulan oruç mekruhtur.

Namaz ve oruç, yalnız bedeni olan ibadetlerdir.

FİTRE

Fitre, Ramazan ayının son gününün akşamı, yani bayram gecesi, güneş batınca, hür olsun, olmasın, her verebilecek Müslümana Farz’dır. Hatta ogün, yahut o sırada doğan çocuğa da farzdır. Kendisi veremiyecek halde olanın fitresini vermek, nafakası kime aitse ona farz olur. Zekat, mal sadakası olduğu gibi fitre de can sadakasıdır ve oruç, bunu vermekle kabul olur. Mıkdarı adam başına, buğday, arpa, hurma gibi gıdaya ait şeylerden aşağı yukarı üç kilodur. Aynen verilebileceği gibi bedeli, tutarı olan para da verilebilir.

Oruçla ilgili fıkhı konuları fıkıh bilgileri içeren bir kitapta ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

RAMAZAN ORUCU BİZİMDİR

Bakara Suresi 185. Ayet… “Ramazan ayı öyle bir aydır ki insanlara doğruyu bildiren, doğruya ait apaçık delillerden ibaret olan, hakla batılı ayırt eden KUR’AN bu ayda indirildi. Sizden  kim bu aya erişirse ORUCUNU TUTSUN…”

Hz. Peygamber (sav) buyuruyor ki:

…  Her şeyin bir zekatı vardır, bedenlerin zekatı da oruçtur. (Kafi, C:4, S:62)

… Ne mutlu Allah için açlık ve susuzluğa dayanan kimselere, işte onlardır kıyamet günü doyacak olan kimseler. (Vesail, C:7,S:299)

… Eğer kul Ramazan ayının ne olduğunu bilseydi, yılın hepsinin Ramazan olmasını mutlaka isterdi. (Bihar, C:96, S:346)

… Ramazan ayı öyle bir aydırki başı rahmet, ortası mağfiret ve sonuda ateşten kurtuluştur. (Bihar, C:96, S:294)

Hz. İmam Ali(as) buyuruyor ki:

… Oruç, insanınyiyecekve içeceklerinden kaçındığı gibi haramlardan da kaçınmasıdır. (Bihar, C:96, S:346)

… Allah’u Teala orucu, halkın samimiyetini imtihan etmek için farz kıldı. (Nehc-ül Belaga)

… Nice oruç tutan kimseler vardır ki oruçlarından, açlık ve susuzluklarından başka bir şey elde etmezler. (Nehc-ül Belaga)

Hz. Fatma (as) buyuruyor ki:

… Oruç tutan kimse dilini, kulağını, gözünü ve diğer uzuvlarını koruyamıyorsa bu orucu NE YAPACAKTIR? (Bihar, C:96, S:295)

Hz. İmam Hasan (as) buyuruyor ki:

… Ögüt almanızı önleyen şey, kendinizi büyük görmenizdir. (Bihar, C:78, S:109)

Hz. İmam Hüseyin (as) buyuruyor ki:

… Akıl ancak Hakk’a uymakla olgunlaşır. (Bihar, C:78, S:127)

Hz. İmam Muhammed Bakır (as) buyuruyor ki:

… İmamına isyan eden kimsenin orucu oruç değildir, Kocasına itaatsizlik eden kadının tövbe etmedikçe orucu oruç değildir, Ana-Babasına karşı gelen evladır, onlara itaat edip iyi davranmadıkça tuttuğu oruç oruç değildir. (Bihar, C:96, S:295)

Hz. İmam Cafer Sadık (as) buyuruyor ki:

… Nasıl ki Resulullah’a salavat göndermekle namaz tamamlanıyorsa, oruç da fitre zekatı vermekle tamamlanır. (Vesail, C:6,S:221)

… Kim Ramazan ayyında bir günün orucunu (özrü olmaksızın) yerse imanın ruhu ondan ayrılır. (Vesail, C:7,S:181)

… Kadir Gesinde yapılan hayır amel, Kadir Gecesi olmayan bin ayda yapılan hayır amelden daha üstündür. (Vesail, C:7,S:256)

… Kim oruçlu bir kimseye iftar verirse kendisine onun sevabı kadar sevap verilir. (Kafi,C:4, S:68)

… Oruç tutan kimse için iki sevinç vardır, biri iftar vaktindeee, diğeri ise, Rabbine kavuştuğu zaman. (Vesail, C:7,S:290)

… Allahu Teala ayette “… Namazla ve sabırla yardım dileyin”(Bakara-153) buyuruyor. Sabırdan maksat oruçtur. (Vesail, C:7,S:298)

Hz. İmam Musa Kazım (as) buyuruyor ki:

… İftar Vakti oruçlunun duası kabul olunur. (Bihar, C:96, S:255)

Hz. İmam Ali Rıza (as) buyuruyor ki:

… Ramazan ayında Allah’ın kitabından bir ayet okuyan, diğer aylarda Kur’an-ı hatmeden kimse gibidir. (Bihar, C:96, S:341)

Bakara Suresi 183. Ayet “… EY İMAN EDERLER, Öncekilere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de Oruç yazıldı. UMULUR Kİ siz (günahlardan) sakınanlardan olursunuz”

İnanıyoruz ki Oruç, İslam fıkıhı’nın temel rükünlerindendir. “Ey iman Edenler! Size oruç farz kılındı…”(Bakara-183)

Oruç dinimizce Allah rızası için buyruğu gereğince gücü yeten her mükellefe vacibdir. Fecr-i Sadık’ın evvelinden akşama kadar orucu bozan şeylerden imsak etmek, sakınmaktır. Ramazan ayında ve diğer bazı durumlarda vacip olur. Bunlar fıkıh kitaplarında anlatılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.