Neden Allah Bizleri Yarattı
Allah kâmildir; Allah, kemalin en son noktasındadır. Önce bu “Kemal” kelimesi üzerinde duralım. “Kamil” ne demektir? Örnek: Her türlü bilgiye, tecrübeye ve donanıma sahip bir inşaat mühendisi (kısacası inşaat hususunda öğrenilecek her şeyi biliyor, edinilecek her türlü tecrübeye sahip) düşünün. Bu inşaat mühendisi, ilim, bilgi ve tecrübenin son noktasındadır. Ama dış dünyada kendisine yakışır bir inşaat yapmadığı sürece tam anlamıyla kâmil sayılmaz. Kendisine yakışır inşaatlar (ev inşaatı, hastane inşaatı, okul inşaatı ve …) yaptığı zaman kâmil sayılır. Ve bu alanların hepsinde ilmini ve tecrübesini ortaya koyduğu zaman kâmil olur.
Günlük yaşantıda da böyle değil mi? İnşaat mühendisi olmuş birisi, eğer inşaat yapmıyor da başka işlerle uğraşıyorsa veya hiç iş yapmıyorsa inşaat mühendisliği konusunda eksik görülür. Kısacası bir işte kemale ermek demek, o işteki her türlü bilgi ve tecrübe donanımını elde ettikten sonra bu bilgi ve tecrübeyi fiiliyata geçirmektir. İlim fiiliyata geçtiği zaman kemal hâsıl olur.
Allah da yaratandır, rahmandır, rızık verendir ve … Bu sıfatların hepsi Allah’ta mevcuttur. Allah kâmildir yani bu sıfatları fiiliyata geçmiş demektir. Allah’ın bütün sıfatlarının kâmil olması, bizlerin yaratılmasını gerekli kılmıştır. Ama Allah, bu varlık âlemini yaratmak zorunda değildir. Örnekte olduğu gibi inşaat mühendisi inşaat yapmak zorunda değildir ve inşaat yapmasıyla da bilgi ve tecrübe gibi bir şey de elde etmeyecektir. Çünkü örnekte farz edilen durum mühendisin her türlü ilim ve tecrübeye sahip olduğudur.
Allah yaratandır. Bu yaratma sıfatı Allah’ta vardır. Ama bu yaratma sıfatının kemal noktası nedir? Yaratmanın fiiliyata geçmesidir. Burada da şöyle bir şey denmesin: “Allah yaratmasın ama kâmil olsun.” Bu aynı şuna benzer ki “Allah geleceği bilmesin ama kâmil olsun.” İlim sıfatında Kamil olmanın gereği geleceği bilmesidir. Şöyle diyemeyiz: “Ya Allah kâmil olmak için geleceği bilmesi mi gerekir? Gelecek bilinmeden kâmil olunmaz mı?” Bu ilmin kemalidir ve Allah da kâmil olan bu ilme sahiptir. Yaratmanın kemali fiiliyata geçmesidir ve Allah da bu kâmil olan yaratma sıfatına sahiptir.
Allah’ın diğer sıfatları da böyledir. Allah rahmandır. Rahmaniyet sıfatı fiiliyata geçtiği zaman kâmil olur. Allah affedicidir. Günah işleyen bir kul bağışlandığı zaman bu sıfat kâmil olur. Allah rızık verendir. Yaratmış olduğu her canlının rızkını verdiği zaman bu sıfat kâmil olur. Ve … Diğer taraftan Allah’ın bu diğer bazı sıfatlarının da fiiliyata geçebilmesi için yaratmanın olması gerekir. Yaratma olmasaydı Allah kime rızık verecekti? Kimi bağışlayacaktı? Allah’ın bütün sıfatları aslında bir bütündür. (Bu ayrı bir konu) kısacası Allah’ın bu âlemi ve bizleri yaratması, bütün sıfatlarının kâmil olmasının bir gereğidir.
Akın CABA
Latest posts by Akın CABA (see all)
- Neden Allah Bizleri Yarattı - 15 Aralık 2014
- 12 İmamların Görevi - 13 Ocak 2013
- En Büyük Bayram - 02 Kasım 2012
- Aleviliğin Bugünkü Hali - 25 Temmuz 2012