AleviSesi

Alevilik, Hz. Ali (a.s)'ın yolundan gitmektir.

Makaleler

Akaid Konuları

Din; Din Sözcüğü Arapça bir kelime olup sözlükte itaat ve mükafat anlamına gelmektedir.
Terim olarak din kint ve insani yaratan bir varlığa inanmak ve bu inanç doğrultusunda verilmiş emirler bütünüdür. Bundan dolayı bir yaratıcıyı kabul etmeyen ve kainatta vücuda getiren olayları tesadüflere bağlayan kişilere dinsiz denir. Diğer taraftan kainatı yaratan bir yaratıcının varlığını kabul den  kimseler ne kadar inanç ve dini merasimleri hurafelerle karışmış olsa da dindar olarak adlandırırlar. Mevcut dinler insanlar arasında hak ve batıl olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ve hak dinin tanımı şundan ibrettir; Doğru ve gerçekle bağdaşan bir inanç sistemi olup  savunduğu ve tekit ettiği isler acısından garantisi olmalıdır.
Usul-i Din; (Temel inançlar) Bir dinin temelini oluşturan inanç yada İnançlar bütününe denir. Örneğin ;On İki
İmam (Şia) inancında usul-i Din baştadır. (Tevhid, Adl, Nübüvvet, İmamet ve  Mead)
Füru-u din (dinin ayrıntılı hükümleri) Dinin temel öğretileriyle bağdaşan ve  onlara uygun olarak verilen emir ve
nehiyler bütünüdür. Örneğin Alevilikte füru-u din on tanedir. (Namaz.oruç,hac,zekat,humus,cihat,iyiliği emretmek, kötülüğü nehyetmek.tevella ve teberra) (usul-i din ve füru-u dinin ayrıntıları gelecektir)
Dünya Görüşü ve Kısımları Kainat yada insan hakkında yada genel olarak varlık hakkında oluşan genel  bir dizi inanç ve görüşler bütününe dünya görüşü denir. dünya görüşü metafizigi (tabiat ötesini) kabul etme ve etmeme açısından dini dünya görüşü ve maddi dünya görüşü olarak ikiye ayrılmaktadır (devamı var…)

İNSANI DINDE ARAŞTIRMA YAPMAYA ITEN NEDENLER:

Menfaat içgüdüsü;

İnsanı dini konularda araştırmaya iten bir diğer etkende insanın yaratılışı gereği hep yararına olan şeylerin peşinden koşması ve zararına olan şeylerden sakınmasıdır ki buna menfaat içgüdüsü denir. Akıllı bir insan hiçbir zaman zararına olan şeylerin peşinden gitmez hatta zarar ihtimali bile verse onu dikkate alır ve onu araştırıp kendi yararına olup olmadığını inceler. Örneğin birisi gelip dese ki ileride köpek var dikkatli ol !… Bize bu haberi veren bir çocuk bile olsa onun sözünü kaale alır ve dikkatli davranırız.

Tarihe baktığımızda bir dizi insan kendilerinin kainatı yaratan Allah tarafından gönderilmiş elçiler olduğunu savunup insanları ona itaat etmeye davet ediyorlar ve bu dünya hayatının dışında başka bir alemin varlığından haber verip dünya hayatının gerçekte geçici olduğunu ve insanın bu dünyada yaptığı işlerin ahiret hayatına etki ettiğini ve sonuz mutluluk ve ebedi azabın insanın dünya hayatıyla bağlı olduğunu vurgulamışlardır ve aynı zamanda insanlara bu ilahi değerleri öğretmenin karşılığında hiç bir şey istemedikleri gibi çoğu zaman bu uğurda canlarını da tehlikeye atmışlardır ve bazıları da insanlığı  cehaletten, putlara tapmaktan alıkoymak uğruna canını bile vermiştir.

Menfaatini düşünen hiç bir insan bu olaylar karşısında kayıtsız kalamaz ve en azından peygamberlerin öğretilerinin doğru olup olmadığını araştırır. Çünkü eğer peygamberlerin söyledikleri gibi gerçekten başka bir alem varsa ve insanın bu dünyada yaptığın işlerinde o alemle bağlantısı varsa bu beraberinde peygamberlere uyanların sonsuz mutluluğunu ve uymayanların ebedi azabını beraberinde getirir ve hiçbir akıl sahibi böylesi önemli bir meseleyi görmezden gelemez !…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.